KONKURSY I OLIMPIADY

Studia podyplomowe

 
Hemarex
 
Super Mind

Ostatnio najpopularniejsze

Wysoka kultura zepchnięta na margines - mówi Jerzy Zelnik
 
Kategoria Kultura i Sport

Nasza redakcja gościła w Warszawie u znanego polskiego aktora Jerzego Zelnika. Zapytaliśmy Go o miejsce kultury wysokiej w życiu Polaków oraz o obecną sytuację kultury polskiej. Pytaliśmy także o to kogo stawiać za wzór młodym Polakom. Z Panem Jerzym Zelnikiem rozmawiała Małgorzata Mieńko.

 

 

 

Jerzy Zelnik wybinty polski aktor teatralny, filmowy i telewizyjny. Występował w wielu filmach i serialach, widzowie na pewno pamiętają go jako niezapomianego Ramzesa XIII w filmie " Faraon" Jerzego Kawalerowicza. Jerzy Zelnik zjest także scenarzysta małych form teatralnych (monodramów, etiud), reżyserem teatralnym, był także dyrektorem artystycznym Teatru Nowego w Łodzi w latach 2005–2008. W 1997 roku został odznaczony odznaką Zasłużony Działacz Kultury a w 2007 Krzyżem Kawalerskim Orderu Odrodzenia Polski. Państwową Wyższą Szkołe Teatralną ukończył w 1968 roku. Jego debiutem scenicznym była rola Karola Kriebla w sztuce Václava Havla Puzuk, czyli uporczywa niemożność koncentracji. Występował potem w teatrach warszawskich: Dramatycznym (1970–1973), gdzie wystąpił m.in. w sztuce szekspirowskiej Juliusz Cezar (1971) jako Oktawian i w dramacie Stanisława Wyspiańskiego Wyzwolenie (1972) w roli Maski, Powszechnym im. Zygmunta Hübnera (1979–1986, od 1992), Scena Prezentacje (1981, 1998), Studio im. Stanisława Ignacego Witkiewicza (1986–1992), Muzycznym Roma (1994) i Ochoty (2002). Debiutował na ekranie kinowym w komedii Leonarda Buczkowskiego Smarkula (1963). Uznanie zdobył podwójną kreacją pragnącego przeprowadzić reformy następcy tronu a następnie faraona, Ramzesa XIII, i rozszalałego Lykona w ekranizacji powieści Bolesława Prusa Faraon (1965) w reżyserii Jerzego Kawalerowicza, za którą otrzymał swoją pierwszą wypłatę. Zagrał w trzech filmach Andrzeja Wajdy: Przekładaniec (1968) na podstawie utworów Stanisława Lema jako doktor Burton, Piłat i inni (Pilatus und andere – ein Film fur Karfreitag, 1971) na podstawie powieści Michaiła Bułhakowa w roli Judy z Kiriatu i adaptacji powieści Władysława Reymonta Ziemia obiecana (1974) jako Stein, pracownik kantoru w fabryce Grunspana. Wziął udział w projekcie Verba Sacra. W 2006, podczas XI Festiwalu Gwiazd w Gdańsku, odcisnął dłoń na Promenadzie Gwiazd powstałej na wyspie Ołowiance.


Filmografia :

filmy kinowe/wideo

    2004: Osiemnaście jako "Traktors"
    2002: Chopin. Pragnienie miłości jako Mikołaj Chopin, ojciec Fryderyka
    1996: Krystalbarnet
    1995 Awantura o Basię jako Gaston Dumauriac, kolega Adama Bzowskiego
    1994: Psy 2. Ostatnia krew jako Sarzyński, były minister spraw wewnętrznych
    1993: Ewangelia według Harry'ego (The Gospel According to Harry) jako Jameson
    1992: Zwolnieni z życia jako senator, kolega Jana Wysockiego
    1991 Przeklęta Ameryka jako Ryszard
        Szuler (Cheat) jako hrabia Victor Moritz
    1990: Powrót wilczycy jako Kamil Orzelski
    1989: Ostatni prom jako Andrzej
    1988: I skrzypce przestały grać (And the Violins Stopped Playing) jako Danko Muler, kuzyn Dymitra, uciekinier z warszawskiego getta
    1985 Výjimečná situace jako Marencik;  Medium jako Andrzej Gaszewski
    1984: Pismak jako pisarz
    1983: Synteza jako Mailer
    1982: Epitafium dla Barbary Radziwiłłówny jako Zygmunt II August
    1981: Z dalekiego kraju (From a Far Country)
    1979: Kobieta i kobieta jako Wojciech Mielnik, architekt miasta Grodniki
    1977 Tańczący Jastrząb jako Zatorski
        Gniazdo wdów (Nido de viudas) jako Carlos
    1976: Smuga cienia jako Rowley, sekretarz kapitanatu
    1975 Znikąd donikąd jako nauczyciel Stefan, przyjaciel "Groźnego"
        Dzieje grzechu jako Niepołomski Łukasz , miłość Ewy
    1974 Ziemia obiecana jako Stein
        Żołnierze Wolności (Sołdaty swobody/Солдаты cвободы)
        Oczekujące (Várakozók) jako Pavel
    1972: Skorpion, panna i łucznik jako Jan "Kapucyn"
    1971: Bolesław Śmiały jako rycerz ze świty królewskiej, morderca biskupa
    1970Pogoń za Adamem jako aktor grający w filmie Zawady "Adama"
        Krajobraz po bitwie jako komendant amerykański
    1968: Ruchome piaski jako chłopak Anki
    1967: Kiedy miłość była zbrodnią (Rassenschande) jako Roman, student podający się za cukiernika
    1965: Faraon jako Faraon Ramzes XIII/Lykon
    1963: Smarkula jako Alfred, uczestnik prywatki

filmy TV

    1992: Sprawa kobiet (Le Violeur Impuni) jako gwałciciel Gilbert Billaud
    1986: Głód serca jako Janusz Boreczny
    1979: Tangere néző callak jako Rumeliotis
    1979: Orrosvagyok
    1978: Tengerre nézö cellák
    1978: Okupienie
    1976: Noc w wielkim mieście
    1975: Jej powrót jako Edward, mąż Emmy
    1972: Hipoteza jako narrator – profesor N.
    1972: Droga w świetle księżyca jako Julian, syn Starzeńskiego
    1971: Piłat i inni (Pilatus und andere – ein Film fur Karfreitag) jako Juda z Kiriatu
    1971: Kamizelka jako Filip, mąż Anny
    1968: Przekładaniec jako doktor Burton
    1967: Pavoncello jako kolejny kochanek Zinaidy

seriale TV

    2011: Rezydencja jako Jan Podhorecki
    2011: Usta usta
    2008: Teraz albo nigdy! jako Waldemar Jasnyk, ojciec Basi
    2006: Mrok jako Karol Neumann
    2006: Magda M. jako Aron Melzner, właściciel galerii
    2003: Psie serce jako Tomasz Majewski
    2001: Na dobre i na złe jako ksiądz Wojciech
    2001: Miasteczko jako Szymon Rzeszut-Rubin, ojciec Tomka
    2000: Na dobre i na złe jako ksiądz Wojciech
    1998–2000: Klan jako Krzysztof Malicki
    1998: Siedlisko jako Witek Jaszczuk, biznesmen
    1996: Hors limites jako major Rylski
    1996: Awantura o Basię jako Gaston Dumauriac, kolega Adama Bzowskiego
    1994–1995: Fitness Club jako rehabilitant Leszek Stachurski zastępujący masażystę Rysia w fitness clubie
    1993–1994: Bank nie z tej ziemi jako Joe, agent "Dołu"
    1993: Outsider (Autrement) jako Józef Magneto
    1990: Napoleon jako
    1988: Chichot Pana Boga jako lekarz
    1987: Komediantka jako mecenas Aleksander
    1984: Trzy Młyny jako Karol
    1980: Królowa Bona jako Zygmunt II August
    1979: Doktor Murek jako Murek Franciszek
    1978: Życie na gorąco jako Lantiago Libero, asystent profesora Vireau
    1975: Ziemia obiecana jako Stein, pracownik kantoru w fabryce Grunspana

polski dubbing

    2003: Księga Dżungli 2 (The Jungle Book 2) jako Bagheera
    1990–1992: Muminki (Moomin, Tanoshii Moomin ikka) jako Narrator
    1981: Smerfy - Lektor, czytający tekst czołówki, oraz napisy końcowe (stary dubbing serii 1 i 2)
    1969–1982: Przygody rozbójnika Rumcajsa jako Narrator

 

 

 




TK/MM/27/05/2013

 
Copyright 2019 interwizja.edu.pl.
Copyright © Interwizja.edu.pl 2006 - 2016. Wszystkie prawa zastrzezone.